Muziek maken in tijden van Corona | Sena
Social Facebook Instagram Twitter LinkedIn Youtube

Muziek maken in tijden van Corona

 

Muziek maken in tijden van Corona

De coronacrisis treft iedereen. Muzikanten worden buitengewoon hard geraakt. Geen shows op festivals, minder reguliere concerten en een sector die de hand op de knip moet houden. Geen muziek maken is echter geen optie en waar een wil is, is een weg. In deze reeks vertellen muzikanten hoe ze in tijden van corona hun beroep uitoefenen.

#muziekmakenintijdenvancorona

Charlotte Wessels

“Het klinkt misschien vreemd, maar ik heb een superdruk en leerzaam jaar gehad. In creatief opzicht dan, want optreden ging natuurlijk nauwelijks. Met Delain, de symfonische metalband waar ik toen nog zangeres en componist van was, hadden we net een nieuw album uitbracht en stonden aan het begin van een uitgebreide Europese tournee. 2020 zou een jaar worden met veel optredens. We verheugden ons op onze eerste tournee als headliner in Scandinavië en een druk festivalseizoen. Ondanks dat er achter de schermen spanningen waren die er uiteindelijk toe zouden leiden dat Martijn (Westerholt, toetsenist/componist) met Delain als soloproject verder gaat, maakten we al plannen voor het najaar. Toen de pandemie uitbrak werden die plannen een voor een van tafel geveegd.”

Lees verder

charlotte-wessels.png

Steffen Morrisson

“Ik had een fantastisch 2020 voor de boeg. Mijn eerste theatertournee The Art of Being Human was net afgerond en was met een gemiddelde opkomst van zeventig procent een succes. Met The Legends zou ik een nieuwe theatertournee gaan doen van veertig shows, eindigend in Suriname met een reeks workshops. Aansluitend zou ik mijn nieuwe cd Soul Revolution uitbrengen en met mijn band een clubtournee en festivalshows doen, met optredens in Spanje, Duitsland en Frankrijk, om in het najaar weer de clubs in te duiken tot december. Alles bij elkaar stonden er tussen de honderdvijftig en tweehonderd optredens gepland. Die vielen allemaal weg. We kregen te horen dat er een lockdown kwam toen we in de schouwburg van Deventer aan het opbouwen waren voor de soundcheck. We konden direct weer inpakken en terug naar huis. Met al die geannuleerde optredens valt 95% van je inkomen weg. Ik had wel spaargeld, maar dat gaat er sneller doorheen dan je denkt. Gelukkig was er een regeling van de overheid.”

Lees verder

johi-stmo-002.jpg

Tim Knol

“De Wandelclub startte op 1 juni. Dat was het moment dat we, na de lockdown van maart, weer met dertig mensen bij elkaar mochten komen om samen te wandelen en te genieten van optredens in de buitenlucht. Inmiddels zitten we op 1400 betalende leden. Er wordt geloot om te bepalen wie deze keer mee mag wandelen. Zaterdag zouden er drie wandelingen zijn, maar die heb ik vanmorgen geannuleerd. Gisteravond hebben Rutte en De Jonge aangekondigd dat er niet meer dan vier mensen bij elkaar mogen zijn in de buitenlucht. Ondanks dat de wandelingen hartstikke veilig zijn en mensen zich netjes aan de regels houden, mag dat dus niet meer. Terwijl, kijk naar de situaties in de supermarkten, waar iedereen vlak langs elkaar loopt. Wellicht laat ik het toch door gaan, maar dan met vier mensen en kortere wandelingen. Dat is niet rendabel, maar dat hoeft ook niet altijd. Bovendien: ik ben toch vrij en liever iets dan niets.”

Lees verder

tim-knol-bram-swarte-.jpg

Marien Dorleijn

“Dit jaar begon goed. De eerste weken van januari zong ik de liedjes in voor de plaat die ik had gemaakt met gitarist Marzio Scholten als Opera Alaska. Die moest op 1 februari af zijn, zodat we ‘m in mei konden uitbrengen en de hele zomer konden spelen. In februari zouden we met mijn band Moss de basistracks opnemen voor ons nieuwe album dat na de zomer zou gaan verschijnen, alvorens op tournee te gaan. Maar eerst dus nog Opera Alaska. Uiteindelijk hebben we op het enige festival gespeeld dat dit jaar op de normale wijze heeft plaatsgevonden: Grasnapolsky. Een week later kwam de lockdown.”


Lees verder

opera-alaska-pr-photo.jpg

Nelleke Kuipers

"Door de lockdown had ik plotseling veel tijd. Dat was meer dan welkom, want plots moest ik zelf uitvinden hoe dat moest, een plaat produceren als je allemaal losse partijen krijgt opgestuurd. Ook uitzoeken hoe het zit met rechten, distributie, artwork en het uitbrengen van een EP is veel lastiger dan je vooraf denkt en kost ontzettend veel tijd. Het was ook heel leuk, want ik was nieuwsgierig hoe alles in elkaar steekt en kan deze kennis vast ook gebruiken bij het uitbrengen van een compleet album. Wat dat betreft is de release van Noah (Songs of Life and Circles) de volgende stap in mijn muzikale ontdekkingsreis, die mij eerder al naar Canada bracht. Ik hoop dat die reis nooit stopt.”

Lees verder

nelleke-kuipers.jpeg