Social Facebook Instagram LinkedIn Youtube

‘Waarom betaal ik zowel aan Buma als aan Sena?'

 

Buma en Sena

‘Waarom betaal ik zowel aan Buma als Sena?’ ‘Wat doet Sena met het geld dat ik voor mijn licentie betaal?’ ‘Waarom moet ik betalen voor het afspelen van muziek?’ We krijgen regelmatig vragen binnen van muziekgebruikers: van ondernemers in de horeca en retail tot in de financiële dienstverlening en zorg. In deze rubriek komen de antwoorden op veelgestelde vragen aan bod. Deze keer zoomen we in op de vraag waarom muziekgebruikers zowel aan Buma als aan Sena geld afdragen.

Er zijn veel verschillende groepen muziekmakers. Zo wordt een muziekstuk bedacht door componisten en tekstschrijvers, terwijl het wordt gemaakt door artiesten en platenmaatschappijen (producenten). Het muziekstuk is vervolgens eigendom van al deze muziekmakers.

Vergoeding betalen aan Sena én Buma
Wanneer bedrijven – van winkels en kantoren tot media en horeca – dit muziekstuk gebruiken, dan hebben alle makers van het stuk recht op een vergoeding. Deze vergoeding moeten bedrijven aan zowel Sena als Buma betalen: beide organisaties beheren namelijk de rechten van muziekmakers, elk een andere groep. Zo krijgen componisten, tekstschrijvers en muziekuitgeverijen van Buma een vergoeding, terwijl muzikanten en producenten via Sena betaald krijgen.

Tarieven voor ondernemers
Voor ondernemers is het ondoenlijk om bij te houden van welke muziekmakers zij muziek draaien in hun onderneming. Daarom betalen zij een vast, redelijk tarief per jaar dat wordt doorbetaald aan muziekmakers. Dit bedrag is onder meer afhankelijk van de manier waarop de onderneming muziek gebruikt, van het aantal werknemers en van de oppervlakte van de ruimte waarin de muziek te horen is. In het Sena tarievenoverzicht staan de tarieven voor verschillende situaties beschreven.

Een factuur via Mijnlicentie: hoe zit dit?
De factuur die ondernemers ontvangen komt via Mijnlicentie. Sena en Buma hebben namelijk hun krachten gebundeld in serviceorganisatie Scan (Service Centrum Auteurs- en Naburige rechten), die onder de naam Mijnlicentie de administratieve afhandeling van muzieklicenties verzorgt. Op www.mijnlicentie.nl kunt u eenvoudig berekenen welke vergoeding u moet betalen.

‘Waarom moet ik betalen voor het afspelen van muziek?’ Lees het antwoord hier!